2016. december 28., szerda

vSphere client (vSphere HTML5 Web client) "újdonság"

Amikor márciusban megjelent mint "fling", akkor gondolom minden VMware admin felkapta a fejét, és már azt tervezte, hogy mikor állhat át az új kliens használatára. Még én is írtam róla röviden. Azóta persze látszik, hogy a teljes értékű, mindent tudó kliens még egy jó ideig nem fog elkészülni. Ahogy a fejlesztők megnyilvánulásait látom, ez majd leginkább 2017 őszén várható. Addig marad a hagyományos kliens és a régi Web kliens. A 6.5-ben állítólag sokat fejlődött a Flash alapú kliens is, de annak megtapasztalása a következő év tervei közt szerepel.

Akkor miért is volt érdemes újra előszedni ezt a témát?

Egyrészt ez már hivatalosan, támogatott módon része lett a 6.5-ös rendszernek. Igaz, hogy azóta az nem frissült, sőt tudtommal még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi lesz a menete kizárólag csak a kliens frissítésének. Mivel heti frissítések jönnek ki, ezért az abban lévő tudás, és a letölthető, appliance alapú kliens tudása között egyre nagyobb különbség van. Van egy oldal, ahol elvileg friss információkhoz lehet jutni arról, hogy az új kliensben milyen funkciók nincsenek még implementálva. A dolog szépséghibája, hogy ez azt mutatja, hogy a 6.5-ben integrált módon meglévő kliens mit nem tud még, és nem azt, ahol a fling fejlesztés tart. Ez a táblázat itt található. Aki követi a fejlesztést, az tudhatja, hogy a táblázatban találhat dolgok egy része már elérhető. De még igen sok dolog miatt maradnak a régi kliensek.

Van még egy dolog az új klienssel kapcsolatban. Többször eszembe jutott már, hogy ha nekifogtak a nulláról egy új fejlesztésének, akkor miért nem próbáltak eltérni a mostani kliensek "formájától". Gondolok itt arra, hogy bármelyik Web klienst is nézzük, a fő felépítése azért nagyrészt követi a C# kliens felépítését. Persze értem én , hogy az is nagyon fontos, hogy a sok ezer adminisztrátor átállása minél gördülékenyebb legyen az új kliensre, de talán itt lett volna a lehetőség arra, hogy valami teljesen újat készítsenek. Más felépítés, más logika, stb. Mindez azért jutott az eszembe, mert a legutóbbi (v2.19) verzióban kísérletképpen beletettek egy új "dashboard" szerű főoldalt, ami a többi kliensben nincs. Talán ez abba az irányba mutat, hogy lesznek még szokatlan, újító megoldások a jövőben is. Bár nem egy nagy durranás, de azért érdemes tenni vele egy próbát.


Természetesen vissza lehet állni a szokásos főoldalra, illetve ha több vCenter szerver van, akkor lehet köztük váltogatni.

Bár szerintem az lesz a jövőben, hogy a vRealize Operations felhasználásával fognak majd egy vagy több jópofa dashboard-ot átemelni a kliensbe. Mit gondoltok minderről?

Ezúton kínvánok Nektek Boldog Új Évet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése