2016. január 28., csütörtök

Egy kis PowerCLI - Get-VMHostHardware, avagy hogy határozzuk meg egy host sorozat számát

A feladat nem tűnik túlzottan bonyolultnak, Főleg ha van rá olyan PowerCLI parancs, ami egyből meg is adja  a kívánt sorozat számot.

A Get-VMHostHardware pontosan ezt csinálja.

Csakhogy ez a parancs először a PowerCLI 6.0R2-ben jelent meg 2015.szeptember 15-én, és erre előtte is szükség lett volna.
A működése egyszerű:


Nem csak a sorozatszámot, hanem egyéb fontos adatot is tartalmaz a fizikai szerverrel kapcsolatban.
Nézzük egy régebbi IBM host adatait.


A pirossal aláhúzott string határozottan nem sorozat számra emlékeztet. Ha a Web kliensben megnézzük a Hardware Status részt (ugye a hagyományos kliensben ez a 6-os vCentertől kezdve már sajnos nem elérhető), akkor láthatjuk, hogy honnan is jön ez az érték.



Biztosan megvan az oka, hogy miért van két sor az IBM szerver esetében, de még nem próbáltam megkeresni ezt az okot. Látható, hogy ott van a jó sorozatszám is, csak éppen nem azt választja a Get-VmHostHardware parancs.

De ha már szóba jött a téma, akkor nézzük meg, milyen más lehetőségünk van a PowerCLI segítségével meghatározni a serial numbert. (és persze más paramétereket is, de most konkrétan csak erről lesz szó).

Azt tudjuk, hogy az esxcli paranccsal ezt le tudjuk kérdezni.



Viszont esxcli parancsokat PowerCLI használatával is ki tudunk adni. Nézzük meg ugyanezt a szervert.


A PowerCLI azért is jobb, mert könnyen ki lehet nyerni az összes hostra vonatkoztatva is, csak egy kis ciklus kell hozzá

Van ettől egy bonyolultabb megoldás is, amikor a get-view használatával jutunk el a kívánt értékig.
Konkrétan nézzünk meg egy olyan szervert, amire a Get-VMHostHardware rossz értéket hozott ki


Látható, hogy ennek a szervnek a host mögötti .NET objektumban két darab ServiceTag mezője van, két különböző értékkel. A Get-VMHostHardware egyszerűen veszi az elsőt, és azt jeleníti meg. 

A végére még két megjegyzés
  • A Get-VMHostHardware parancs mellett megjelent egy másik hardware közeli parancs is: Get-VMHost-PciDevice
  • A fentiek mellett én azért a legszívesebben az RVTools-t használom, ha sok információt kell kigyűjtenem a környezetről. Valamikor nagyon régen már itt is volt róla szó.
Ha valamilyen más módot is ismertek, szívesen veszem ha megosztjátok, illetve ha a fentiekben hibát láttok, azt is jelezzétek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése