2011. szeptember 21., szerda

VMware Data Recovery 2.0

A vSphere 5 bejelentésével egy időben a VMware Data Recovery-nek (a továbbiakban VDR) is elérhetővé vált egy új verziója. Ráadásul a fő verzió szám ugrott egyet, így akár arra is gondolhattam volna, hogy egy sor újdonság, fejlesztés lesz benne. Mivel az előző verziót élesben használom egy kis környezetben, és mint egy régebbi bejegyzésben írtam, nagyon hiányzik egy riportoló, mail küldő funkció, ezért ez volt az első amit az új funkciók között kerestem. Erről egy kicsit később.
A telepítésről nem akarok részletesen írni, mivel az semmit nem változott. Az upgrade-re sem kell sok betűt pazarolni, mivel ha a régi környezet mentéseit tartalmazó diszkjeit (vagy megosztásait) lecsatoljuk, majd az új appliance-hez felcsatoljuk, akkor tulajdonképpen készen is vagyunk.

Akkor vegyük sorra, mi változott:
  • 64 bites CentOS 5.5 operációs rendszeren fut az Appliance.
  • Növelték a mentések, integritás ellenőrzések sebességét. Aki már használta, az tudja hogy főleg az utóbbi esetében szükség is volt rá. 100-200GB mentés esetében képes volt órákig tekergetni a diszket úgy, hogy visszajelzés csak arról volt, hogy éppen történik valami. De hogy éppen hol tart, kb. mennyi idő van még hátra, stb. arról mélyen hallgatott.
  • A megszakadt integritás ellenőrzést most már tudja folytatni. Eddig, ha valami miatt nem végzett, minden kezdődött előröl. Az ellenőrzés során nem csak azt ellenőrzi, hogy az adatok rendben vannak-e, hanem a megőrzési szabályoknak megfelelően törli a feleslegessé vált mentéseket.
  • Most már van egy kis beleszólásunk abba, hogy ezek az ellenőrzések mikor fussanak le. Ha nem állítunk be semmit, vagy a Default-ot választjuk, akkor minden hétköznap délelőtt kilenc és délután öt között fog futni


  • Az ellenőrzések futtatása alatt is képes menteni vagy visszatölteni
  • Van email küldési lehetőség. Az smtp szerver beállítása semmiben nem különbözik más rendszerekétől. Ezen kívül pedig csak azt tudjuk beállítani, hogy mely napokon és hány órakor akarjuk kapni a levelet. Ennyi. A levél tartalma logikusan felépített, és minden fontos információt tartalmaz. (Appliance paraméterek, futott jobok, mentett gépek, sikertelen mentések, mentési idők, destination-ök állapota)
  • Lehetőségünk van arra, hogy futó backup job esetében felfüggesszük a jobot olyan értelemben, hogy amit éppen ment azt még befejezi, de új virtuális gépek mentésébe már nem kezd bele


Néhány tulajdonság, képesség ami nem változott:
  • Továbbra is a kisebb környezetek mentésének ideális eszköze. A hangsúly a kisebben van, mivel továbbra is élnek a korlátok (egy appliance max. 100 gépet képes menteni, egy vCenteren max. 10 appliance lehet, max. 2 destination tartozhat egy VDR-hez, és ezek mérete is korlátos)
  • Dinamikusan képes új gépeket is menteni, amennyiben datacentert, clustert, vagy foldert jelölünk ki. Ilyenkor az adott helyre bekerült új gép mentése automatikusan megtörténik a következő futásnál.
  • Rendkívül rugalmas retention policy (léteznek előre beállított sablonok, de ha kell mi magunk állítjuk be, hogy hány darabot őrizzen meg a legutolsó mentésekből, mennyit a heti mentésekből, a haviból, negyedévesből, évesből)
  • A mentési ablak is csak úgy állítható, ahogy az ellenőrzéseket is tudjuk ütemezni. Azaz korlátozhatjuk egy adott időszakra, de pontosan nem tudjuk megmondani, hogy mikor történjen a mentés
  • Külön kliens program telepítése után képes file szintű visszaállításra is (itt a telepítés egy .exe file bemásolását jelenti csupán)
  • Tudtam, hogy valami fontosat elfelejtek: a nagyon jó deduplikációs  képességet
Mindenki döntse el magában, hogy ez így megérdemli-e a 2.0-ás verziót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése