2011. augusztus 9., kedd

Pozitív változások a vSphere 5 licencek terén

A július 12-én történt vSphere 5 bejelentés körül támadt nagy öröm mámort csupán egyetlen negatív hír árnyékolta be. Ez a hír pedig nem ám valami régen várt funkció hiánya volt, hanem a licenc struktúra megváltoztatása. Nevezetesen a vRAM alapú licencelés bevezetése.

Miért is váltott ki ellenérzést a meglévő, vagy éppen a virtuálizációt a közeljövőben tervező felhasználók között? Természetesen azért, mert könnyen belátható módon nagyon sok infrastruktúra esetében az áttérés az 5-ös verzióra jelentős többlet költséggel járna. Vegyünk egy egyszerű példát. 2 darab szerver esetében (egyenként 2 darab 4 magos processzorral valamint egyenként 256GB RAM-mal számolva) elegendő 4 darab Enterprise Plus licence vásárlása vSphere 4 alkalmazásakor.
A bejelentés szerint négy darab vSphere 5 Enterprise Plus licence 4*48GB vRAM használatát tette lehetővé. Az összesen 192GB vRAM. Ahhoz, hogy a szervereinkben lévő összes RAM-ot kihasználhassuk, ahhoz még további licencek vásárlása szükséges.
Bár a VMware indokait is meg lehet érteni, a felhasználók számára ez egy elég barátságtalan lépés volt. Meg is teltek a különböző fórumok, blogok az ezzel foglalkozó hozzászólásokkal. Olyanok is elhangzottak, hogy  inkább akkor Hyper-V vagy Xen, mert az lényegesen olcsóbb. Persze kevesebbet is nyújtanak, de ha egy adott költséget nem lehet túllépni, akkor nincs mit tenni.
Úgy tűnik, ezek a negatív hangok eljutottak a megfelelő helyre is, mert hat nappal ezelőtt a VMware bejelentette, hogy bár a vRAM szerinti licencelést megtartja, de módosítja az egyes licencekkel együtt használható vRAM nagyságát. A példában vázolt konfigurációt még így sem lehet teljes mértékben kihasználni a négy darab Enterprise Plus licence vásárlásával, de azért már sokkal kedvezőbb a helyzet. Ha hozzávesszük, hogy a fenti fizikai memória egy szerverben még elég ritka (256GB), így már a felhasználók igen nagy százalékának nem jelent költség növekedést a vSphere 5-re való áttérés.
Bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy minél alacsonyabb licence konstrukcióval rendelkezik valaki (pl. Essentials), annál nagyobb esélye van arra, hogy az áttérés csak plusz licence vásárlásával oldható meg. Így meglepő lenne, ha a módosítások hatására teljesen megszűnne a felhasználói panasz áradat.

A lenti táblázatban az eredeti és módosított értékek láthatóak.



vSphere Edition


Previous vRAM 

Entitlement


New vRAM

Entitlement

vSphere Enterprise+ 48 GB96 GB
vSphere Enterprise 32 GB64 GB
vSphere Standard 24 GB32 GB
vSphere Essentials+ 24 GB32 GB
vSphere Essentials 24 GB32 GB
Free vSphere Hypervisor 8 GB32 GB
vSphere DesktopUnlimitedUnlimited

4 megjegyzés: